Terapia-alueet

Diabetologia

Diabetesta (diabetes mellitus ent. sokeritauti) on eri muotoja, joista yleisimmät ovat tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes. Kohonneet verensokeriarvot ovat yleisiä kaikille diabeteksen tyypeille. Veren sokeripitoisuus voi olla korkea insuliinihormonin puutteen ja/tai hormonin vaikutuksen heikkenemisen vuoksi. Insuliini säätelee soluihin tulevan verensokerin määrää. Noin 90 % diabeetikoista kärsii tyypin 2 diabeteksesta. Noin 537 miljoonalla aikuisella maailmassa on diabetes, joista suurin osa on tyypin 2 diabetesta ja tämän määrän odotetaan nousevan 783 miljoonaan vuoteen 2045 mennessä. Maailmanlaajuisesti diagnosoimatonta diabetesta sairastavien osuus on noin 45 %, mutta luku vaihtelee Afrikan 54 prosentista Pohjois-Amerikan ja Karibian alueiden 24 prosenttiin.

Tyypin 2 diabetes on sairaus, joka johtuu insuliiniherkkyyden heikkenemisestä (insuliiniresistenssi) ja insuliinintuotannon laskusta, joka johtuu jatkuvasti korkeasta insuliinintarpeesta, mikä lopulta ylittää haiman insuliinia tuottavien solujen kyvyt. Tauti kehittyy usein hitaasti ja aiemmin liittyi pääasiassa ikääntyneisiin aikuisiin, mutta nyt sitä esiintyy yhä enemmän myös nuoremmilla aikuisilla ja nuorilla. Riskitekijöitä ovat geneettinen taipumus, ylipaino, liikunnan puute, epätasapainoinen ruokavalio ja tupakointi. Tyypin 2 diabetekseen liittyy lisääntynyt riski saada sekä mikrovaskulaarisia (pienten verisuonten) komplikaatioita (kuten retinopatia, neuropatia ja nefropatia) että makrovaskulaarisia (suurten verisuonten) komplikaatioita (kuten iskeeminen sydänsairaus, aivoverenkiertosairaus ja ääreisverisuonisairaus).

Kun tyypin 1 diabetesta sairastavilla absoluuttista insuliinin puutetta hoidetaan ensisijaisesti insuliinilla, tyypin 2 diabeteksen hoito keskittyy aluksi elämäntapamuutoksiin, kuten liikunnan lisäämiseen, ruokavalion muutokseen ja painon normalisointiin insuliiniresistenssin parantamiseksi ja insuliinintarpeen vähentämiseksi. Jos nämä muutokset eivät riitä, saatavilla on lääkehoitoja, jotka usein annetaan tabletteina. Jos verensokerin hallinta on edelleen riittämätön, insuliinia voidaan joutua antamaan myös tyypin 2 diabetesta sairastaville.