Keuhkoahtaumatauti (COPD) on keuhkosairaus, jolle on ominaista kroonisesti rajoitettu ilmanvirtaus keuhkoihin sisään ja ulos, joka häiritsee normaalia hengitystä eikä ole täysin parannettavissa. Vuonna 2023 keuhkoahtaumatauti oli 50 % hengityssairauksien aiheuttamasta tautitaakasta.
Tupakointi on keuhkoahtaumatautien pääasiallinen riskitekijä, ja jopa 75 % sairastuneista on nykyisiä tai entisiä tupakoitsijoita. Pitkäaikainen altistuminen kemiallisesti ärsyttäville aineille ja saasteille voi myös aiheuttaa keuhkoahtaumatautia.
COPD on etenevä sairaus; sen oireet kehittyvät tyypillisesti hitaasti, mutta pahenevat ajan myötä. Tärkeimmät oireet ovat hengitysvaikeudet tai ”ilman tarve”, yskä, johon liittyy ysköstä, hengityksen vinkuminen ja puristava tunne rinnassa. Keuhkoahtaumatautia sairastavat ihmiset kokevat usein akuutteja pahenemisjaksoja, joita kutsutaan pahenemisvaiheiksi tai ”keuhkokohtauksiksi”, minkä vuoksi on ratkaisevan tärkeää estää näitä jaksoja. Keuhkoahtaumatautipotilaat kärsivät usein myös päivittäisistä oireista, kuten väsymys ja masennus.
Keuhkoahtaumataudin etenevän luonteen vuoksi varhainen diagnoosi ja tehokas hoito ovat välttämättömiä. Diagnoosi perustuu oireisiin, fyysisiin tutkimuksiin ja diagnostisten testien tuloksiin.
Keuhkoahtaumataudin sosiaalisen taakan huomioon ottaen on tehokkaan hoidon tavoitteena parantaa potilaan elämänlaatua. Tämä sisältää riittävän keuhkojen toiminnan ylläpitämisen, oireiden parantamisen, pahenemisvaiheiden uusiutumisen estämisen ja kuolemanriskin vähentämisen.